Blog: Abcoude zwemt…

DSC_3876…in het geld. Het gemiddelde vermogen van de Abcoudenaar behoort tot de hoogste van Nederland. Toen we nog een zelfstandige gemeente waren, stonden we in de top 10 van de rijkste gemeenten in Nederland. Voetballers en trainers van Ajax, specialisten en hoogleraren van het AMC en bekende televisiesterren. De huizenprijzen liggen ver boven het gemiddelde in Nederland en datzelfde geldt voor het aantal miljonairs, dat zijn er meer dan honderd.

We klagen er met z’n allen over dat de voorzieningen teruglopen, in de zorg voor de jeugd voor de ouderen. De overheid vindt dat we het zelf maar moeten doen, zij zijn er klaar voor, maar is de burger er ook klaar voor?

We willen met z’n allen het zwembad voor Abcoude behouden. Een nieuw bad kost 4,5 miljoen en er is per jaar €129.000 nodig voor de exploitatie. Dat moet toch op te brengen zijn met elkaar in zo’n rijke gemeenschap? En waarom gebeurt dat dan niet? We zijn niet zeker van de toekomst en zitten daarom op de centen, het zit in de stenen en nog wat van die argumenten.

Een paar jaar geleden was ik met de fietsclub in Zwitserland, in een klein plaatsje met 800 inwoners. Er stond een nieuw zwembad met sporthal. Heeft de gemeente dat betaald? Ja, voor een stukje, maar het grootste deel komt van een top 100 tennisser, die woont hier in het dorp… waarom kunnen wij dat niet in Abcoude?

Econoom Igar Agur heeft de oplossing, in zijn boek “Voorbij de heilige huisjes van de Nederlandse economie” adviseert hij een basisbelasting van 1 procent van de waarde van je huis per jaar, oplopend naar 2% voor een huis van 2,5 ton en 3% voor een huis van 5 ton. Zelfs Robert de Niro moet in de VS 3% betalen over zijn optrekje. De gemiddelde miljonair in Nederland woont in een huis van 5 ton. Die honderd miljonairs uit Abcoude leveren al 1,5 miljoen aan belasting per jaar op. We geven dat niet aan Den Haag, maar heffen het via de WOZ. Iedereen rijk! Kunnen we meer dan 10 zwembaden van onderhouden!!

Idealistisch? Nee, solidair net als in Zwitserland. En als je het niet kunt opbrengen? Dan verkoop je je huis toch aan het pensioenfonds?

Overigens heeft de staat een groot deel van je huis al betaald. Als je op je huis van 5 ton een hypotheek hebt genomen van hetzelfde bedrag met 5% rente en je betaalt een inkomstenbelasting van 52% en laat je hypotheek 30 jaar aflossingsvrij staan, krijg je van de staat over die 30 jaar een hypotheekrenteaftrek van €390.000 dat is 78% van de initiële kosten!!  En dat bedrag wordt direct naar de banken toegesluisd. Geen wonder dat ze niet failliet mochten gaan.

Dus contranando incrementum, tegen de stroom inzwemmen maakt je sterk.

Hans van Kessel