Blog: Waar haal je de energie vandaan?

TuinEnergie halen we vooral uit leuke contacten, een plezierige werkomgeving en mogelijkheden om je te ontwikkelen. Plezier in het werk genereert energie.

Daar kun je zelf voor zorgen. Op vele manieren.

Begin een moestuin en kweek je eigen groeten en fruit. Dat is niet alleen gezond, maar je voldoet ook meteen aan de bewegingsnorm van 30 minuten per dag en daar wordt je ook gelukkiger van.

Energie is niet alleen nodig om jezelf te voeden maar ook nodig om je huis te verlichten en te verwarmen en je apparaten te voeden. Lange tijd hadden we daarvoor kolencentrales, aardgas en wat later kerncentrales. Maar die zijn vies en de grondstoffen raken op.

Aardwarmte, wind en zon kunnen binnen een paar jaar voorzien in de totale behoefte aan elektriciteit van de Nederlandse huishoudens. Dat zijn voorlopig geen schaarse bronnen en ze zijn schoon.

De aanschaf kost wat en we gebruiken er nog zeldzame grondstoffen voor. Maar over 20 jaar, als de zonnepanelen zijn uitgewerkt, kunnen we ze waarschijnlijk voor 100% recyclen.

Nog mooier is om zelf een elektriciteitscentrale te beginnen.

Leg 6 zonnepanelen op je dak, die wekken overdag op jaarbasis zo’n 1500 kWh per jaar op en lever het surplus terug aan de elektriciteitsmaatschappij. Schaf een elektrische auto aan en sluit die ’s nachts aan op het net. Bij 10.000 km per jaar verbruikt die zo’n 1600 kWh. Verschil tussen dag en nachtstroom is zo’n 3 cent per kWh. Dus èn gratis rijden èn je eigen subsidie creëren

Wist je dat er voor de Nederlandse huishoudens geen stroom tekort dreigt? Dat geldt alleen voor bedrijven. Per jaar verbruiken huishoudens €7 miljard aan  gas en elektra. Door dit bedrag ieder jaar te investeren in energie-neutrale renovatie van alle huizen kan dit in een periode van tien jaar leiden tot energienota=0 voor iedereen. Met andere woorden over tien jaar hebben we geen energiekosten meer!! Dit is een stuk gemakkelijker dan iets doen aan de elk jaar toenemende kosten van de zorg; nu € 70 miljard per jaar. Want die zijn over tien jaar zeker niet tot nul gereduceerd.

En wat gebeurt er in De Ronde Venen? GroenWest loopt nog niet zo hard, maar na enige politieke druk krijgen huurders nu ook de mogelijkheid om zonnepanelen op hun dak te leggen.

Het wordt tijd dat de gemeente ook een tandje bijschakelt. Aanscherpen van het convenant met GroenWest bijvoorbeeld. Laat ze maar beginnen met het realiseren van energienotanul woningen. En wat te denken van Marickenzijde en de Winkelbuurt? Laten we nu afspreken om in De Ronde Venen alleen klimaatneutraal te bouwen. Goed voor het milieu, goed voor de bewoners goed voor de portemonnee.

Ook hier de Lichtende Toekomst in het verschiet en je krijgt op den duur nog geld toe! Energie loont!

Hans van Kessel