Coalitie besluit tot koers die leidt tot opheffing PAUW Bedrijven

PAUW Bedrijven

CDA, VVD en RVB hebben donderdagavond 23 februari ingestemd met de koers van wethouder Goldhoorn om een plan uit te werken met als uiteindelijk resultaat de opheffing van PAUW Bedrijven. Een voorstel van ChristenUnie-SGP, PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal, Lijst 8 Kernen en Lijst 30-11 om ook alternatieven uit te werken werd zonder opgaaf van redenen weggestemd.

Raadslid Pieter Kroon (PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal): “Wij zijn diep teleurgesteld dat CDA, VVD en RVB het voorstel om ook richtingen te onderzoeken waarbij PAUW Bedrijven kan blijven bestaan niet wilden steunen. De fracties weigerden zelfs om aan te geven waarom ze dat niet wilden. Het is bijzonder pijnlijk dat drie van de grootste partijen in de gemeenteraad een beslissing nemen over het hoofd van een groep kwetsbare inwoners zonder daar verantwoording voor af te willen leggen.”

Aan de stem van meer dan 5000 mensen die de petitie ‘PAUW Bedrijven moet blijven’ hebben ondertekend hadden CDA, VVD en RVB geen enkele boodschap. “Politiek bedrijven over de hoofden van de zwaksten in de samenleving” volgens Joppe de Ree (RVB). Yvonne Welter (VVD) vond de media-aandacht daaromtrent “niet normaal”. De moeite om de petitie ook daadwerkelijk te lezen hadden de coalitiepartijen, zo bleek uit het debat, echter niet gedaan. Op het verzoek van ruim 5000 ondertekenaars om samen met PAUW Bedrijven op zoek te gaan naar een duurzame oplossing kwam vanuit de coalitie dan ook geen enkel antwoord.

De route die nu is ingezet, is een onzekere. Met name als het gaat om de vraag of iedereen zijn of haar huidige werkplek kan behouden. Het is volstrekt onduidelijk wat voor plan eruit moet komen. Het enige dat wel zeker is, is dat een toekomst met PAUW Bedrijven geen onderdeel van het plan zal zijn. Waar Simone Borgstede (CDA) in de vergadering nog beweerde dat het omvormen van PAUW Bedrijven tot een sociale onderneming voor het CDA de ultieme oplossing zou zijn, werd dat enkele minuten later door wethouder Goldhoorn als onrealistisch afgedaan. En toch stemde het CDA zonder verdere kritiek voor het voorstel.

Gelukkig zullen PAUW Bedrijven en andere belanghebbenden dankzij een motie van PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal wel betrokken worden bij de uitwerking van het plan. Daarmee is hun vertegenwoordiging in ieder geval geborgd en hoopt de fractie van PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal dat er tot een beter plan gekomen kan worden.

“Het gaat nu om de uitwerking van het transformatieplan door het college. Wij zullen de uitwerking hiervan kritisch blijven volgen en aansturen op een zo goed mogelijk resultaat voor alle medewerkers van PAUW Bedrijven,” aldus raadslid Pieter Kroon.

Bekijk hier een korte samenvatting van de vergadering op 23 februari:

Om deze video af te spelen moet u cookies van YouTube accepteren.
Als u deze cookies accepteert wordt er op deze pagina inhoud geladen afkomstig van YouTube. Hierop is dan ook het privacybeleid van YouTube van toepassing. Dit beleid kunt u via onderstaande link lezen.

Privacybeleid van YouTube

Als u inhoud van YouTube accepteert, dan zal uw keuze opgeslagen worden en zal deze pagina verversen, waarna u de video kunt afspelen.