De Ronde Venen gebruikt ‘sjoemelstroom’

Windmolen op het terrein van S.C. Johnson in Mijdrecht.

Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat de gemeente De Ronde Venen geen groene stroom, maar zogeheten ‘sjoemelstroom’ inkoopt. Dit is stroom die verkocht wordt als groen, maar in werkelijkheid helemaal niets bijdraagt aan de opwekking van duurzaam energie.

De Ronde Venen neemt namelijk stroom af die is ‘vergroend’ met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen. Deze certificaten moeten garanderen dat de stroom die in Noorwegen is opgewekt, ten goede komt aan het stroomverbruik van De Ronde Venen. Maar omdat in Noorwegen het hele land draait op waterkrachtenergie, heeft niemand in Noorwegen behoefte aan die certificaten om aan te tonen dat de stroom daar duurzaam is opgewerkt. Daarom worden deze goedkoop verkocht om grijze stroom elders als groen te verkopen. In werkelijkheid wordt er daardoor helemaal geen extra stroom groen opgewekt en blijft de groene stroom gewoon in Noorwegen.

De fractie van PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal vindt dan ook dat De Ronde Venen bij de eerstvolgende inkoop moet overstappen op écht groene stroom en heeft de wethouder daar afgelopen maandag toe opgeroepen. De wethouder zegde toe zodra het contract afloopt zich zoveel mogelijk in te spannen om écht groene stroom in te kopen.

Raadslid Pieter Kroon: “Een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en recent nog de ambitie heeft uitgesproken om in 2040 klimaatneutraal te zijn kan niet aankomen met de inkoop van sjoemelstroom. Alleen stroom van Nederlandse wind-, zon- of waterkracht is 100% duurzaam en draagt bij aan het opwekken van meer duurzame energie in Nederland.”

Hieronder legt het HIER klimaatbureau uit hoe het nu precies zit met ‘sjoemelstroom’:

Om deze video af te spelen moet u cookies van YouTube accepteren.
Als u deze cookies accepteert wordt er op deze pagina inhoud geladen afkomstig van YouTube. Hierop is dan ook het privacybeleid van YouTube van toepassing. Dit beleid kunt u via onderstaande link lezen.

Privacybeleid van YouTube

Als u inhoud van YouTube accepteert, dan zal uw keuze opgeslagen worden en zal deze pagina verversen, waarna u de video kunt afspelen.