Erika Spil en Wim Stam blij met toezeggingen rond zorgverzekeraars

Erika Spil en Wim Stam
Erika Spil en Wim Stam

Vanaf 2015 gaat er veel veranderen rond de zorg. De gemeenten, en dus ook De Ronde Venen, gaan veel taken uitvoeren die nu door het Rijk worden gedaan. De Zorgverzekeraars gaan een ander deel uitvoeren. Een goede samenwerking tussen De Ronde Venen en de zorgverzekeraars is dus belangrijk. Helaas laat de grootste zorgverzekeraar, Achmea, het afweten. Zij willen niet in gesprek met kleine gemeenten. Voor De Ronde Venen betekent dit, dat er voor de inwoners geen goede afspraken gemaakt kunnen worden over de zorg die ze nodig hebben.

Eind februari hebben Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Otwin van Dijk (PvdA) vragen gesteld aan Staatssecretaris Martin van Rijn over de rol van de zorgverzekeraars bij de veranderingen in de zorg. Dit na een stevig pleidooi van Erika Spil (PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal) en Wim Stam (ChristenUnie-SGP).

Eind maart is hier een antwoord opgekomen. De Staatssecretaris schrijft onder andere: “Ik zal de totstandkoming van deze afspraken in de regio, waaronder de regio Utrecht, waar dat nodig is actief ondersteunen…”

Erika Spil en Wim Stam zijn blij met deze toezegging: “Het is jammer dat Achmea niet zelf inziet dat ook afspraken met kleine gemeenten belangrijk zijn. De inwoners weten nu niet waar ze vanaf 2015 aan toe zijn. Wij zijn blij dat Martin van Rijn toezegt hier een rol in te willen spelen. Nu er een nieuwe raad en een nieuw college komt, zullen wij dit goed in de gaten houden. Het kan niet zo zijn dat je als inwoner van de grote stad Utrecht wel weet waar je aan toe bent, en als inwoner van De Ronde Venen niet.”

Naar aanleiding van de vragen, is er inmiddels ook een gesprek gepland tussen gemeenten en Achmea door gedeputeerde Mariette Pennarts. Erika Spil en Wim Stam zullen de ontwikkelingen kritisch blijven volgen.