Esther Grondijs spreekt in over openbaar vervoer bij Provinciale Staten

v.l.n.r. Frans Lugtmeijer (VVD), Esther Grondijs (PvdA-GL-LS) en Rein Kroon (CDA)
v.l.n.r. Frans Lugtmeijer (VVD), Esther Grondijs (PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal) en Rein Kroon (CDA)

Vanmiddag sprak raadslid Esther Grondijs namens PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal in bij de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie van de Provinciale Staten van Utrecht. Naast Grondijs spraken ook Rein Kroon (CDA) en Frans Lugtmeijer (VVD) in. De reden voor de inspraak was de nieuwe OV-concessie van de provincie Utrecht (gewonnen door Syntus). Met deze nieuwe concessie, die vanaf 11 december 2016 in zal gaan, zal de dienstregeling namelijk wijzigen. Zo zal bus 126 niet meer door Abcoude rijden en ook het AMC niet meer aan doen. Bus 130 zal niet meer over het bedrijventerrein gaan en bus 120 zal nog altijd het station in Abcoude niet aan doen.

Grondijs vroeg met name aandacht voor bus 120 langs station Abcoude. De wens om deze buslijn langs het station te laten rijden is er al sinds de opening van het nieuwe station in 2007. Destijds zijn er 1.300 handtekeningen opgehaald om dit mogelijk te maken. De provincie wilde hier toen niet aan meewerken en wil dit nog steeds niet. Destijds is wel een proef gedaan met buslijn 126 langs het station Abcoude, maar dit bleek geen succes. Logisch, omdat er vanuit Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen geen behoefte is om langs het station in Abcoude te gaan. Station Breukelen is immers veel sneller te bereiken met buslijn 130. Voor inwoners van Loenersloot, Baambrugge en Abcoude is het station in Abcoude echter het dichtstbijzijnde station, en daarom zou een proef met buslijn 120 langs het station naar alle waarschijnlijkheid wel succesvol zijn. Daarnaast is de omlegging van de route die er voor zou moeten plaatsvinden minimaal. De gedeputeerde bleef bij haar standpunt dat de proef met buslijn 126 niet succesvol was, en dat een proef met buslijn 120 dan ook zinloos zou zijn.

De gedeputeerde zegde wel opnieuw toe te kijken of bus 126 langs het AMC zou kunnen gaan en of het mogelijk is om de bus niet bij de halte bij afslag Abcoude te laten stoppen, maar een stukje verder het dorp in bij de volgende rotonde. Dit laatste omdat de halte bij de carpoolplaats als onveilig wordt ervaren. Daarnaast is de gedeputeerde ook bereid om te kijken of bus 123, naast bus 121, ook over het bedrijventerrein zou kunnen rijden. Van bus 130 over het bedrijventerrein wilde de gedeputeerde niets weten, omdat dit een verslechtering zou betekenen voor inwoners van Wilnis die gebruik maken van deze lijn. Wat betreft bus 120 langs station Abcoude lijkt er voor alsnog weinig progressie. PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal houdt echter contact met de provinciale Statenfracties om hier toch op (korte) termijn een oplossing voor te vinden.