Niets te huur

Als je in De Ronde Venen wilt (blijven) wonen is er niets betaalbaars te vinden. Je moet een hele grote portemonnee hebben om er iets te kopen. Sociale huurwoningen zijn er te weinig en de wachtlijsten verdienen de naam van wachten niet eens.

Dat is niet eerlijk. PvdA/GroenLinks wil dat iedereen in haar dorp kan blijven wonen. Dit kunnen we samen bereiken. We willen het totale aanbod sociale huurwoningen in De Ronde Venen naar tenminste 30% brengen. Dat betekent een belangrijke keuze voor de nieuw te bouwen woningen, namelijk 50% van de nieuwbouw sociaal en dus betaalbaar. Vooral huurwoningen, want die blijven beschikbaar voor de doelgroep waarvoor ze gebouwd worden.

PvdA/GroenLinks wil dan ook een sociaal antwoord op de wooncrisis. Dat betekent niet kiezen voor het grote geld, maar voor betaalbare woningen. Daarvoor moet de gemeente weer zelf gronden aankopen, zodat we minder afhankelijk worden van initiatieven van projectontwikkelaars en dus meer sociale huurwoningen kunnen realiseren.

Daarnaast willen we een zelfbewoningsplicht voor nieuwe koopwoningen. Woningen zijn namelijk om in te wonen, en niet om in te beleggen.