Papiercontainer op Dr. van Doornplein is doorn in het oog van omwonenden

De papiercontainer op het Dr. van Doornplein in Abcoude is voor veel inwoners een doorn in het oog. Vaak staan er grote hoeveelheden papier voor en naast de container, en waait het bij stevige wind alle kanten op. De tot nu toe genomen maatregelen zoals het plaatsen van een bord, wegmarkeringen en het vaker legen van de container hebben voor alsnog niet geholpen. PvdA/GroenLinks heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.

Fractievoorzitter Pieter Kroon: “Het is mooi dat inwoners hun papier weg kunnen brengen naar een container zoals op het Dr. van Doornplein, maar dan moet dat wel op een nette manier kunnen. Bij de container die er nu staat ligt er vaak veel papier voor of naast de container met alle gevolgen van dien. Een container met deuren aan de bovenkant, zoals er voorheen stond, zou al een deel van de overlast weg kunnen nemen.”

Overlast
Sinds 1 januari levert een ander bedrijf de papiercontainers. Daardoor is er ook een ander model container komen te staan met deuren aan de zijkant. Inwoners moeten hierbij de container inlopen om het papier zo ver mogelijk naar achteren erin te leggen. Het gevolg hiervan is dat er achterin een berg ontstaat waar veel papier langs naar buiten glijdt. Daarnaast zijn er ook inwoners die hun papier niet in, maar voor of naast de container zetten met overlast tot gevolg.

Maatregelen
De rommel wordt veelal opgeruimd door betrokken buurtbewoners, maar het is de verantwoordelijkheid van de gemeente, samen met de school en de hockeyvereniging waar de opbrengst van het oud papier heen gaat, om ervoor te zorgen dat het netjes blijft. Om de problemen te verhelpen heeft de gemeente wegmarkeringen geplaatst, een bord met de boodschap om het papier zo ver mogelijk achterin de container te plaatsen en wordt de container vaker geleegd. Om de druk op de papiercontainer te verminderen heeft de gemeente daarnaast inwoners aangeschreven die eerder een papierkliko geweigerd hebben met de vraag of ze deze alsnog willen. Helaas hebben deze maatregelen het probleem nog niet opgelost.

Schriftelijke vragen
PvdA/GroenLinks vindt dat de gemeente snel met een goede oplossing moet komen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. De fractie wil weten wat het college op korte termijn gaat doen om het probleem te verhelpen en of het college bereid is om er een ander soort container neer te zetten, bijvoorbeeld met deuren aan de bovenkant. Daarnaast wil de fractie weten wat het resultaat is van de brief aan inwoners om alsnog een papierkliko aan huis te krijgen. Als laatste wil de fractie weten of het college bereid is om papier voortaan ook in augustus bij huishouders op te halen om zo ook in de zomer de druk op de containers te verminderen. Hiermee sluit de fractie aan bij eerdere vragen van D66.

Klik hier om de schriftelijke vragen te lezen.