PvdA/GroenLinks presenteert 5-puntenplan voor groenere gemeente

Gemeente De Ronde Venen is prachtig, maar kan toch nog stukken groener, vindt kandidaat raadslid Wim Verbree uit Baambrugge. Daarom presenteert hij namens PvdA/GroenLinks een 5-puntenplan waar de gemeente na de verkiezingen meteen mee aan de slag kan.

Wim Verbree: “Goed groenbeleid hoeft niet duur te zijn, het gaat er vooral om dat je de juiste dingen doet. Daarom kies ik een praktische insteek en presenteer 5 duidelijke punten, die meteen resultaat geven. De gemeente kan er wat mij betreft morgen mee aan de slag!”

De Ronde Venen kan groener
De afgelopen jaren zijn in onze gemeente op verschillende plekken bomen gekapt, waarvoor kleinere en zelfs minder bomen terugkwamen. Ook is het aantal soorten bloemen en planten beperkt en daar hebben insecten en bijen last van. Om onze leefomgeving aantrekkelijker te maken en de biodiversiteit te vergroten is meer nodig.

5-punten plan voor een groenere gemeente
PvdA/GroenLinks kiest dan ook voor een groene gemeente en presenteert daarvoor haar “Groen 5-puntenplan”:

 1. Meedoen met ‘Maai Mei Niet’

  Bijen en andere insecten hebben belang bij langer gras met veel bloemen. Daarom wil PvdA/GroenLinks dat De Ronde Venen zich aansluit bij de actie van de Bijenstichting ‘Maai Mei Niet’: grasvelden en gazons worden dan tot en met eind mei niet gemaaid. Al in het eerste jaar kan het aantal planten dan met 15% toenemen, daar heeft de bij meteen profijt van! En thuis kan iedereen in eigen tuin hetzelfde doen.

 2. Stenen eruit, groen erin

  Een groene straat oogt aantrekkelijk. Bij elke herbestrating of aanpak van een straat, wil PvdA/GroenLinks dat de gemeente kijkt waar die bestrating niet meer nodig is. In plaats van meer stenen, zorgen we dan voor meer groen. Zo kunnen bijvoorbeeld extra bomen geplant worden. Heb je een tuin? Doe mee met ‘ontstenen’ en help vergroenen, zo maken we de gemeente samen mooier.

 3. Groene en blauwe linten door dorpen

  Water verbindt natuur. Dus met ons vele water kunnen we in De Ronde Venen zorgen voor natuurvriendelijke oevers en meer oevers zonder harde kanten. Dat geeft mogelijkheden voor planten en dieren. Het maakt voor onszelf de omgeving weer mooier; er valt meer te zien buiten. En zachte oevers en meer waterverbindingen helpt om bij de soms zware regenval water beter te bergen. Verder willen we in de dorpen de verbindingen leggen met groene bomen- en bloemenlinten.

 1. Voedselbossen en pluktuinen

  Wat is leuker dan ‘beleefbare natuur’ in de buurt? PvdA/GroenLinks wil in elk dorp één of meer voedselbossen of pluktuinen aanleggen; eetbare en toegankelijke natuur. Leuk om van te leren, van te genieten en ook nog eens goed voor de planten en dieren. En: je kunt het goed samen met inwoners opzetten en beheren.

 2. 10.000 extra bomen

  Bomen zorgen voor schaduw, schone lucht, slaan CO2 op en bieden een thuis voor allerlei dieren en insecten. Voor de hele provincie Utrecht is het plan om 600.000 extra bomen te planten. In De Ronde Venen doen we mee: de komende vier jaar wil PvdA/GroenLinks in onze gemeente tenminste 10.000 extra bomen erbij.

Verbree: “Ik ga me er sterk voor maken dat dit 5-puntenplan na de verkiezingen direct wordt opgepakt. Daarmee maken we de gemeente mooier, groener en bieden we meer ruimte aan mensen, dieren en planten. Durf te kiezen, kies voor groen!”