PvdA/GroenLinks voert actie voor meer betaalbare woningen

PvdA/GroenLinks wil meer betaalbare woningen in De Ronde Venen. Met makelaarsborden met daarop ‘nietstehuur.nl’ vraagt PvdA/GroenLinks aandacht voor de woningnood en haar plan om die op te lossen. De partij wil dat er fors meer sociale huurwoningen gebouwd worden, gemiddeld 50% van al de nieuw te bouwen woningen. Bij de raadsvergadering van 10 maart dient de partij daarvoor een motie in.

Raadslid Ernst Schreurs: “Het is niet vreemd dat er lange wachtlijsten zijn. Ongeveer 37% van de inwoners in De Ronde Venen komt in aanmerking voor een sociale huurwoning, terwijl maar 24% van de huizen in de categorie sociale huurwoning valt. Met de huidige ambities van de gemeente zal het aandeel sociale huurwoningen in 2040 slechts met 1% stijgen naar 25%. Dat is geen oplossing voor de wooncrisis en daarom moet de ambitie fors omhoog!”

Nietstehuur.nl
Als je in De Ronde Venen wilt (blijven) wonen is er niets betaalbaars te vinden. Je moet een hele grote portemonnee hebben om er iets te kopen. Sociale huurwoningen zijn er te weinig en de wachtlijsten verdienen de naam van wachten niet eens.

Dat is niet eerlijk. PvdA/GroenLinks wil dat iedereen in haar dorp kan blijven wonen. Dit kunnen we samen bereiken. De partij wil het totale aanbod sociale huurwoningen in De Ronde Venen naar tenminste 30% brengen. Dat betekent een belangrijke keuze voor de nieuw te bouwen woningen, namelijk 50% van de nieuwbouw sociaal en dus betaalbaar. Vooral huurwoningen, want die blijven beschikbaar voor de doelgroep waarvoor ze gebouwd worden.

Een sociaal antwoord op de wooncrisis
PvdA/GroenLinks wil dan ook een sociaal antwoord op de wooncrisis. Dat betekent niet kiezen voor het grote geld, maar voor betaalbare woningen. Daarvoor moet de gemeente weer zelf gronden aankopen, zodat we minder afhankelijk worden van initiatieven van projectontwikkelaars en dus meer sociale huurwoningen kunnen realiseren.

Daarnaast wil de partij een zelfbewoningsplicht voor nieuwe koopwoningen. Woningen zijn namelijk om in te wonen, en niet om in te beleggen.

Ernst Schreurs: “We hopen op brede steun van de gemeenteraad om de ambitie te verhogen en daarmee te doen wat nodig is. PvdA/GroenLinks durft te kiezen en geeft met deze voorstellen een broodnodig sociaal antwoord op de wooncrisis!”