Steun en Toeverlaat is het voorbeeld van goede zorg

v.l.n.r. Eddy Wakker, Erika Spil en Marie-José van Hussen.

Aanpakken en doorzetten. Erika Spil is onder de indruk van Steun en Toeverlaat. Het bedrijf in Mijdrecht heeft in korte tijd een netwerk opgezet van goede zorgverlening voor iedereen die het nodig heeft. Marie-José van Hussen en Eddy Wakker nemen de bureaucratie weg en zetten ervaren mensen in.

Spil was wethouder in De Ronde Venen toen Steun en Toeverlaat begon. Nu, drie jaar later, wilde ze weten hoe het is gegaan. Dus stapte ze bij de twee initiatiefnemers binnen. Ze werd aangenaam verrast.

“Wij denken in oplossingen in plaats van problemen,” vertellen Van Hussen en Wakker.

Immers, wie zorg nodig heeft, heeft vaak al genoeg aan zijn of haar hoofd. Hoe krijg ik weer grip op mijn dagelijks leven? Wie weet hoe het verder moet? Hoe verschillend we allemaal ook zijn, op zo’n moment heb je de energie niet om je te verdiepen in regels, protocollen of ingewikkelde computerprogramma’s. En daar zit de kracht van Steun en Toeverlaat. Ze luisteren naar de cliënt, kennen procedures, weten wat mogelijk is (met een PGB) en leveren zorg. Zorg op maat. Dezelfde man/vrouw voor dezelfde cliënt.

Steun en Toeverlaat zet geschoolde, ervaren ZZP’ers in. Het bedrijf biedt ook kansen aan mensen die zich om willen laten scholen. Allemaal allrounders, veelal 50-plussers die door de bezuinigingen thuis zaten.

Ogen van de gemeente
“Wij proberen de ogen van de gemeente te zijn,” zegt Eddy Wakker. “Weet je? Als je aandacht besteedt aan mensen, voorkom je zorg. Onze mensen blijven ook wel eens hangen, drinken een kopje koffie mee, zo voelt een cliënt zich gehoord. En beter!”

De wens voor de komende vier jaar? Spil: “Geef als gemeente ruimte aan meer van dit soort kleine, innovatieve bedrijven in de zorg, zoals Steun en Toeverlaat. Ga van de cliënt uit in plaats van regels en procedures en lever maatwerk.” Wakker: “Luister naar mensen! Bezoek ze. Nu wordt nog teveel achter het bureau gewerkt; zitten ambtenaren op kantoor omdat ze het te druk hebben door protocollen.”

Spil is trots op dat Steun en Toeverlaat onder haar wethouderschap in De Ronde Venen is gestart. Een mooi voorbeeld wat zeker navolging verdient, zegt ze. “Ze koppelen goede zorg aan mensen die het nodig hebben. Een kopje koffie drinken is soms waardevoller dan schone ramen.”